Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH podržava Zakon o pravima demobiliziranih branitelja

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je 18. srpnja 2019. na redovitoj sjednici jednoglasno usvojio Zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Uz spomenuto zakonsko rješenje Dom naroda usvojio je i zaključak Kluba hrvatskih izaslanika kojim se zadužuje Vlada Federacije BiH i Ministarstvo za pitanja branitelja da prati primjenu Zakona o razvojačenim branitelja i njihovih obitelji te da po isteku roka od 60 dana obavijesti ovaj dom o broju i poimenično popisu korisnika prava iz ovog zakona, te utrošku sredstava za njegovu provedbu.

Predsjednik Kluba izaslanika hrvatskog naroda Ivo Tadić osvrnuo se i na 2013. godinu kada su hrvatski izaslanici tražili tematsku sjednicu za uređenje oblasti braniteljske populacije, a koja je tada održana u tri nastavka i na kojoj se među 14 usvojenih zaključaka, raspravljalo o potrebi i uspostave jedinstvenog registra i demobiliziranih branitelja.

Ivo Tadić je za FENU rekao kako "Podržavamo Zakon posebno zbog najteže kategorije branitelja, onih koji imaju više od 57 godina". Također je istaknuo da je Zakon trebao da dođe u redovnu, a ne u hitnu proceduru, ali da postoji još jedan veći problem. "Smatramo da nije dobar članak 20 zakona koji se odnosi na obveze županija i općina. Bojimo se da ćemo, kada se zakon donese, imati probleme u županijama i općinama. Sutra će branitelji do 57 godina starosti tražiti svoja prava - rekao je Tadić.
Strahuje i da će broj korisnika biti veći nego što je planirano, što bi u konačnici smanjilo iznos pojedinačnih primanja". Izrazio je bojazan da bi određeni broj ljudi mogao početi raditi na crno, odnosno prijavljivati se na biro rada kako bi ostvarili prava po osnovu zakona. Zatražiti će od Vlade da im dostavi imena svih korisnika kako bi se znalo koliko se sredstava povlači.

Damir Džeba je pak iznio dio stavove nižih razina vlasti na koje se Zakon u značajnom dijelu odnosi a u raspravu se uključio i Ilija Nakić kazavši kako se 20 i nešto godina nije uspjelo napraviti jedinstven zakon o braniteljima, ni jedinstvene kriterije i benefite što za rezultat ima velike razlike u pravima određenih braniteljskih kategorija. Istaknuo  je i  činjenicu da se ne zna ukupan broj branitelja a koji je pak bio poznat po završetku Domovinskog rata.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=6L8nIVBphZY

HDZ BiH / FENA

 

 

 

 

Prijava

Tko je online

Imamo 66 gostiju i nema članova online

Statistika

Broj prikaza (hitova) članaka
33086